Haridwar, Rishikesh, Dharamsala, Amritsar
Door: Marjolijn
Blijf op de hoogte en volg Marjolijn
25 Maart 2010 | India, Manāli
De volgende dag hebben we de hele dag in bussen gezeten om terug naar Hoshiarpur te gaan. Ik genoot van de busreizen. Heerlijk om lekker naar buiten te kijken en verder niks te hoeven en toch ergens mee bezig te zijn. Op donderdag 18 maart gingen we naar Dharamsala, waar de Dalai Lama woont. De reis er naartoe was al prachtig! De hele tocht ging over een slingerweggetje door de bergen. En om de paar meter zit er een aap onverstoorbaar op een steen. Af en toe zit er ineens een man in dezelfde houding, met dezelfde onverstoorbare blik. Soms kan ik ineens zo genieten van hoe alles hier is. De sfeer in Dharamsala is heel bijzonder. Je voelt de meditatieve vibes helemaal. Supermooie omgeving, overal Tibetaanse monniken, ontspannen mensen en leuke kraampjes met mooie spullen. Helaas kon ik er niet heel erg van genieten, want op vrijdag werd ik weer ziek. Nu een stuk erger dan de eerste keer. De hele dag van het bed naar de wc, met heel erge buikkrampen, hoofdpijn, misselijk, trillerig. Joginder haalde medicijnen bij de dokter, maar het ging niet beter. Joginder wilde dat ik naar de dokter ging, maar ik vond het onzin. Iedereen wordt ziek in India, gewoon even uitzieken, dacht ik. Maar ik voelde me onzettend beroerd en we konden ook niet te lang in Dharamsala blijven, dus uiteindelijk toch maar naar de dokter gegaan. Hij zei dat de medicijnen niet werkten, omdat het niet door m'n lichaam wordt opgenomen. Hij heeft me aan het infuus gelegd en aan het eind van de middag begon het gelukkig weer beter te gaan! De volgende dag voelde ik me goed genoeg om de reis aan te kunnen.
De laatste stop van onze trip samen was Amritsar. Daar staat de Golden Temple, de bedevaartsplek van de Sikhs. Toen we aankwamen in Amritsar, zat ik niet echt lekker in m'n vel. En dan kan India toch wel heel overweldigend zijn. Al die drukte, al het geschreeuw, iedereen die iets van je wil. Ik voelde me ineens alsof ik in de Fata Morgana van de Efteling zat. Wel grappig om te merken hoe je ervaring afhankelijk is van hoe je je voelt, want op andere momenten vind ik het juist heel cool dat ik in zo'n bijzondere omgeving ben, waar alles zo ontzettend anders is dan ik gewend ben. Het was wel heerlijk om aan het water bij de Golden Temple te zitten, daar voel je je helemaal tot rust komen. De volgende dag zijn we naar de sluiting van de grens tussen India en Pakistan geweest. Iedere dag wordt aan het eind van de middag de grens met een hele ceremonie gesloten. Was heel bijzonder om mee te maken! Het was een soort voetbalwedstrijd, aan de ene kant de Indiase tribune en aan de andere kant de Pakistaanse. Een hele happening, met muziek, dansen, rennen met vlaggen, marcheren. Was echt leuk om te zien. 's Avond nog een hele tijd bij de Golden Temple gezeten en op woensdagmiddag zette Joginder me op de bus. Op weg naar Manali... Ik had echt even behoefte aan rust en ik had gehoord dat Manali mooi moest zijn. De busreis duurde 14 uur, maar toen ik hier vanmorgen vroeg (in de kou!!) aankwam, was het het meer dan waard geweest. Overal bergen, rivieren, boomgaarden. De sfeer is ontzettend relaxed. Het is alsof er geen tijd is. Dit is echt precies wat ik wilde. Even niks hoeven, even alleen maar hoeven zijn. En eindelijk even echt alleen te kunnen zijn. Alles laten bezinken, tot mezelf komen. Ik ben blij dat ik Joginder heb ontmoet, want ik heb India nu op een heel andere manier leren kennen dan als ik alleen als toerist hier was geweest. En ik heb ook veel van hem geleerd op spiritueel gebied en ik denk dat mijn tijd met hem ook heeft bijgedragen aan m'n hele bewustwordingsproces. Maar soms was het gewoon even teveel. In ieder geval was het nu wel echt tijd om alleen verder te gaan. Nu kan ik rustig gaan bedenken hoe ik verder zal gaan reizen!
25 Maart 2010 - 09:27
Dagmar:
Tjee, ben jaloers op die mooie verhalen over bergen en serene rust, in vergelijking met de hectioek hier in nederland (iedereen is eigenlijk ook alleen maar met zichzelf bezig, maar dan op een heel andere manier ....). Maar ben niet jaloers op al die misselijkheid en infusen, bah, ik baal er al van als ik thuis met de griep zit, laat staan in zo'n vreemd land waar het toch moeilijker is om je begrijpbaar te maken !! Respect !! Ik kijk uit naar het volgende verslag. -
25 Maart 2010 - 11:37
Arno:
Wow... Goed om te horen dat je heelhuids uit de Ganges bent gekomen! ;-) -
25 Maart 2010 - 14:47
Hanneke:
Hoi Marjolijn,
Helemaal onder de indruk van je verhalen, erg inspirerend! -
30 Maart 2010 - 18:57
Marijke:
Je bent goed op weg liefie. :D -
31 Maart 2010 - 17:12
Carina En Charlotte:
Hoi!
Wat bijzonder dat je zoveel indrukken opdoet terwijl wij hier in het platte Hollandse landschap ons dagelijks leven leiden.
Leuk om je verhalen te lezen!
Carina en Charlotte