Einde van mijn eerste periode - Reisverslag uit York, Verenigd Koninkrijk van Marjolijn Mourik - WaarBenJij.nu Einde van mijn eerste periode - Reisverslag uit York, Verenigd Koninkrijk van Marjolijn Mourik - WaarBenJij.nu

Einde van mijn eerste periode

Door: Marjolijn

Blijf op de hoogte en volg Marjolijn

25 Maart 2006 | Verenigd Koninkrijk, York

Pfff, het einde van een intense periode. Vrijdag 17 maart was het einde van de ‘spring term’, de dag dat de essays ingeleverd moesten worden. De laatste weken van het blok had ik een behoorlijk vast ritme: iedere ochtend begonnen Erik, Judith en ik de dag bij mij met een kop koffie. Daarna naar de bieb, meestal met onze laptops (superuitvinding!), ’s middags lunchpauze en later nog een keer theepauze. Als we een goede dag hadden, aten we meestal op de campus en gingen we ’s avonds nog verder met studeren. Anders gingen we vaak Coupling kijken (ik heb inmiddels op meerdere mensen mijn verslaving overgebracht), of een drankje drinken en poolen. We maakten lange dagen, maar het was heel fijn om zo samen te studeren, omdat je steeds vaste punten hebt om naartoe te werken en de pauzes zijn ook een stuk gezelliger dan wanneer je in je eentje bent.

Ook in de weekenden hebben we fanatiek doorgestudeerd, hoewel we ’s avonds wel gewoon leuke dingen hebben gedaan. Op zaterdagavond gingen Nanna, Erik en ik naar de pub. Judith was die avond helaas ziek. We gingen nogal laat weg en na anderhalf drankje klonk de bel voor de laatste ronde al. Toch was het een heel gezellige avond en we hebben getafelvoetbald (twee meisjes tegen één jongen en toch nog verliezen…) en heel coole foto’s gemaakt (waar we nogal gekke bekken op trokken en waarvan ik heb beloofd ze niet op mijn site te zetten). Veel slappe lachmomenten. Nadat de pub ging sluiten, liepen we langs één van de universiteitsgebouwen, waar een feest zou zijn, maar het was helemaal uitgestorven. We besloten naar huis te gaan en daar nog een wijntje te drinken en Coupling te kijken. Was supergezellig. Zondag wilden we eigenlijk met de wandeling meegaan, maar omdat we de tijd veel te hard nodig hadden voor onze essays, zijn we maar niet gegaan.

De laatste week hebben we meer thuis gewerkt dan in de bieb. Voor de pauzes kwamen Judith en Erik nog wel naar mij toe voor een kop thee of koffie. Verder waren het typische ‘oooh-de-deadline-nadert…’-dagen, wat inhoudt: vroeg opstaan, hele dag schrijven, laat gaan slapen, inclusief de nodige dipjesmomenten, waarop het even niet meer lukt. Gelukkig waren Judith, Erik en Nanna er, zodat ik af en toe even kon klagen en gezellige pauzes kon hebben. En dan dat heerlijke moment waarop je klaar bent en je essays kan uitprinten…

Vrijdag hadden we een lunch op de uni om het einde van de periode te vieren, waar ik samen met Erik heen ben geweest. Was leuk om iedereen nog even te zien. ’s Avonds gingen Judith, Erik en ik naar Charles, de pub hier vlakbij, waar we met Eve hadden afgesproken. Omdat Judith en Erik na deze periode naar huis gingen, was het onze laatste avond samen. In de pub was het superdruk, omdat het St. Patrick’s Day was, een Ierse feestdag (dus waarom al die Engelsen zo fanatiek aan het feestvieren zijn…??). Het deed me een beetje denken aan Koninginnedag, alleen draagt iedereen hier groen in plaats van oranje, maar ze hebben dezelfde grote hoeden die mensen in Nederland ook dragen met Koninginnedag of als het Nederlands elftal speelt. Anyway, omdat het zo druk was, en we nergens konden zitten, liepen we naar JJ’s, de bar bij ons op de campus, maar die was gesloten, omdat de spring term was afgelopen. Iedereen heeft hier nu vijf weken vakantie en bijna iedereen gaat dan ook naar huis. Het is dus erg stil, waarschijnlijk de reden waarom JJ’s niet open was. Toen we weer richting Charles liepen, kwamen we Eve onderweg tegen. Ze zei dat we ook naar haar huis konden gaan (ze woont vlakbij de pub). Toen hebben we de hele avond bij haar op haar kamer zitten kletsen, echt supergezellig! Wel heel raar om te beseffen dat het het einde is van een periode en dat ik niet meer van die gezellige avondjes met Judith en Erik kan hebben. Ik ga dat echt wel missen.

Verslag uit: Verenigd Koninkrijk, York

York

Van januari t/m juni 2006 studeer ik Medieval Studies aan de University of York. In de eerste periode volg ik twee cursussen: Art and Imagery in York Minster (kunstgeschiedenis) en Textual Criticism and Codicology (over boekwetenschap en handschriftkunde). In de tweede periode zal ik beginnen aan mijn scriptie.

Mijn besluit om naar York te gaan ontstond in november 2004. Ik was net begonnen met mijn master Middeleeuwse Studies en wilde graag mijn Engels verbeteren. Ik liep een tijdje met het idee rond om een paar vakken bij Engels te gaan volgen, tot ik ineens bedacht dat ik het ook op een leukere manier kon leren: door een tijdje in Engeland te gaan studeren! Ik vond het eerst best een eng idee, maar ik had inmiddels al meerdere dingen gedaan die ik in eerste instantie eng vond en iedere keer bleek alles heel erg mee te vallen en vond ik het juist heel leuk! Dus ik begon me te oriënteren en op internet te zoeken naar de mogelijkheden. Het leek me erg leuk om naar York te gaan, omdat ik daar al een paar keer was geweest tijdens vakanties en ik vond het zo’n schattig stadje! Toen ik het verder ging uitzoeken, bleek dat de Universiteit Utrecht een uitwisselingscontract had met de University of York en dat er plaats was voor één student van de master Middeleeuwse Studies. Alles viel zo mooi op z’n plaats en ik besloot me aan te melden. Toen ik te horen kreeg dat ik naar York mocht, was ik zo blij!

Van tevoren had ik besloten om mijn tijd in York zo leuk mogelijk te maken. Ik wilde me niet alleen maar met studeren bezighouden; ik ging vooral om nieuwe ervaringen op te doen en om een leuke tijd te hebben. De studiepunten had ik niet nodig, en het was dus een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen en om te kijken hoe ik het allemaal zou redden in m’n eentje in een vreemd land. Van tevoren had drie doelen:

1. Een leuke tijd hebben, leuke dingen doen naast het studeren.
2. Mijn Engels verbeteren.
3. Bier gaan lusten.

Soms moet je je doelen niet te hoog stellen… ;)